Hyacint – „voňavý posol jari”

Hyacint pochádza zo západnej Ázie, Turecka a Libanonu. Do Európy boli hyacinty privezené v 16. storočí a začali sa pestovať v botanických záhradách. Hitom sa stali najmä v 18. storočí, kedy ich preslávila Madame de Pompadour, milenka francúzskeho kráľa Ľudovíta XV. Zaplnila nimi záhrady vo Versailles a nakoľko patrila v tej dobe ku „celebritám“ a udávala módne trendy, hyacint chcel mať vtedy vo svojej záhrade úplne každý.madamRozmanitá farebnosť je jedným z dôvodov, prečo je tak obľúbený. Farebná škála siaha od bielej, krémovej, cez ružovú a fialovú až po modrú. Zaujímavosťou je, že farbu kvetu možno ľahko poznať už podľa farby cibuľky. Z bielej cibuľky vykvitne biely kvet, z načervenalej červený a namodralej kvet modrý.

Hyacint vykvitá pri teplote okolo 16 – 20 °C a to zhruba po dobu troch týždňov. Platí pravidlo, čím vyššia teplota, tým kratšia doba kvitnutia. Čo sa týka starostlivosti, hyacint nie je náročná kvetina, stačí udržiavať koreňový obal mierne vlhký a ani prihnojovanie nie je nutné.

Hyazinthe-im-topfA čo s hyacintom po odkvitnutí? Prestaňte ho zalievať až do jeho zatiahnutia, kedy listy aj kvet zožltnú a opadajú. V žiadnom prípade listy nestrihajte. Následne ho vyberte zo zeme, zbavte zeminy a uskladnite na suchom mieste. Koncom septembra cibuľku zasaďte do hĺbky 10 – 15 cm, buď do záhonu alebo nádoby. Pôda by mala byť ľahká, priepustná a  bohatá na humus.

Tip: Hyacint môžete po odkvitnutí ponechať v zemi aj celoročne, avšak kvet bude každým rokom menším.

????????????????????????????????????V prípade, ak by ste sa rozhodli hyacint umiestniť do sklennej vázy, je potrebné opláchnuť korene a cibuľku jemným prúdom vody. Vhodné je číre sklo, lebo svetlo cibuli prospieva. A nezabudnite vodu každý deň meniť, nakoľko hyacint vylučuje sliz.

hyacinths-pictures